<= Tillbaka till startsidan  
 

Den största delen av allt silver i världen tillverkas bl.a. i Australien, Bolivia, Canada, Peru, Mexiko och USA. Det landet som producerar mest är Mexico, som tillverkar cirka 15% av världens produktion. I de flesta fall legeras silvret med andra metaller för att göra det starkt och resistent, vanligtvis använder man 92,5% silver och 7,5% koppar, och benämns 'Sterling silver'. Denna procentfördelning används mestadels inom smyckesindustrin. Metallen blir tåligare mot korrosion från luft, vatten samt andra basiska och sura ämnen.

Silvret får en mörkare och gulaktig ton, i extrema fall blir reaktionen så stark att metallen svartnar. Silver reagerar ofta med svavel i luften samt proteiner som finns i människokroppen.
Om man någon gång ätit löskokt ägg med silversked så ser man hur svavlet reagerar med silvret och det bildas en svart yta på skeden.
Det betyder att silver måste underhållas med jämna mellanrum för att behålla sin lyster. Silver som produceras numera innehåller oftast inget nickel, ett ämne som en del människor med allergier är känsliga mot. Det silver som kommer från Mexico är nickelfritt.
Silver används i många processer i industrin, bl.a. som naturlig katalysator vid framkallning av fotografier. Denna upptäckt gjordes redan under 1800-talet då fotokonsten startade. I samband med införandet av den digitala fototekniken minskade detta användningsområde starkt. Tidigare använde industrin c:a 60% av allt silver, den största delen används dock idag inom handeln med smycken, idag ett mycket populärt användningsområde.

En enklare och billigare version av silverliknande smycken är nysilver, som dock inte innehåller något silver, utan består av koppar, zink och nickel. Alpacka är en annan nysilverlegering som innehåller mycket nickel, vilken ibland försilvras för att få 'rätt' yta. Båda dessa legeringar bör dock inte användas, ifall man har nickelallergi.

I naturen finns äkta silver med 83% silver och vanligtvis 17% koppar och kallas verksilver. När ämnet omvandlas till 92,5%-igt silver, får detta en vitare ton som benämns '925 silver' eller som tidigare nämnts; Sterling eller Sterlingsilver. En ny variant är 80%-igt silver som används i vissa delar av världen.

Silvrets historia: De första områden som började bearbeta silver var de länder som idag kallas Grekland, Kreta och Turkiet. Den största individuella gruvan var Laurium utanför Aten mellan 1200 före Kristus och 100 efter Kristus. Laurium dominerade all produktion i den då kända världen. När romarna hade besegrat de flesta länder i de södra och mellersta delarna av Europa, så utökade de gruvdriften i framför allt Spanien. Och de gjorde det under c:a 1000 år. Omkring 85% av all produktion och handel skedde i och från Bolivia, Mexico och Peru mellan åren 1500-1800. Även idag har Mexicos berg den största produktionen av silver. Och de skickliga hantverkarna från Mexico tillverkar mycket vackra smycken, precis som de har gjort under flera hundratals år.

 
  <= Tillbaka till startsidan